25 Ekim 2010 Pazartesi

ISPANAK KÖKÜ

Efendim bu yemek bizim oralarda çokça yapılır ancak İstanbulda sorduğumda bilinmediğini fark ettim ve sorumluluk bilinciyle sizinle paylaşmaya karar verdim.
Malzemelerimiz;
1 kg ıspanağın kök kısmı (ben Migrosta satılan sadece köklerden alıyorum)
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 limon
1 yemek kaşığı biber salçası
Aldığı kadar su (bu lafa da ifrit olurum ama gerçekten ölçmüyorum yemeğin üzerine çıkacak kadar diyelim)

Yapılışına gelince;
Öncelikle mercimeklerimizi diri kalacak şekilde haşlayıp kenara alıyoruz.Tencereye sıvıyağ ve soğanı koyup kavuruyoruz ardından salçayı ekleyip biraz çeviriyor,ıspanaları ekliyoruz.Daha sonra mercimeği,nohutu,limonu ve suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.Piştiğine kanaat getirdiğimiz an ezilmiş sarımsağı ekleyip altını kapatıyoruz,biraz demlenince servis yapıyoruz.Yanına yoğurt çok yakışıyor.
Valla süper bir yemek,ben küçükken en çok babannemin yaptığı ıspanağı severdim.Allah rahmet eylesin...

5 yorum:

Pınarın Kulubesi dedi ki...

sizin orası neresi? :)
sabah henüz kahvaltı yapmamış halimle bir tabak dumanı tüteninden yemek isterdim tam şu an
1 tabak yerine 2 de olabilir:)

dün akşam nesquik haline getirdim ama Can uyurken sütünü halen biberonuyla içtiğinden bir türlü biberonundan geçmedi taneler:)
sütlü nesquik hayalim suya düştü, ancak bardaktan içebilir, ben içtim o içemeyince gayet güzeldi:)
kurabiyeside ilk fırsatta yapılacak.

Pınarın Kulubesi dedi ki...

bahsettiğim şey Keçiboynuzu tozu tabi ki:)

Adsız dedi ki...

merhaba tanıstıgımıza memnun oldum.sevgılerımle.

Betül KAVAL dedi ki...

nefis bişey bu ellerine sağlık canım..

ben davet sofrasının tariflerini beklemekteyim haberin ola :)

Adsız dedi ki...

Bizim Ege'nin meşhut ıspanak sapı kavurması/ yemeği.Çok severiz tadı tarif edilemez. Yoğurtla yemeyin vitaminler gidiyor densede üstüne şöööyle güzelce bir sarmsaklı yoğurtlu olanından bir tabakta ben alabilirim.